Kavurucu yaz sıcaklarıyla deniz, kum, güneş üçlüsü de ayrı bir tat vermeye başladı haliyle. Güneşlenmek ve bronzlaşmak da tatillerin (korkulu) rüyası haline geldi. Peki ya güneşlenirken ve bronzlaşırken cildinizi korumayla ilgili birkaç tüyo versek, güzel olmaz mı? İşte detaylar…
Koruyucu kremleri abartmayın!
Özellikle yüzünüze süreceğin koruyucu kremin miktarını iyi ayarlaman gerekir. Sadece yarım tatlı kaşığı koruyucu krem sürerek yüzünü pekala koruyabilirsin. Ayrıca güneşin cildimizde yarattığı olumsuz etkilerin %80’i 18 yaşına kadar oluşacağı için çocukların koruyucu krem kullanması daha bir önem taşıyor. Güneş koruyucularında dermatalogların önerisi, güneşe çıkmadan 30 dakika önce ve her santimetre kare başına 2 miligram sürmek. Yani ne kadar krem sürersem o denli koruması da artar olayı tarihe karışmış oluyor.
Gölge deyip geçme
Sadece güneşlenirken değil aynı zamanda gölgede kaldığın süre boyunca da güneş kremi kullanmalısın. Bronzlaşmak için saatlerce güneş altında kalmak aslında hiç de doğru bir yaklaşım değil. Buğday tenli veya açık tenliysen eğer tatilinin ilk gününde sadece 15 dakika güneşlenmen daha doğru olacaktır. Elbette tatilinin süresine bağlı olarak bu süreyi 1.5 saate kadar da çıkarabilirsin ama kademeli bir şekilde…
Güneş gözlüğü ve şapkanın yanından ayırma
Bilhassa kış aylarında pek çoğumuzun eksikliğinden mustarip olduğu D vitaminini depolamanın tam zamanı ama nasıl? D vitamini sentezi için güneşin alnında saatlerce beklemeye gerek yok. Ayrıca şu tabuyu da hemen yıkmakta fayda var; güneş koruyucular D vitamini sentezini engellemez. İster tüm gün gölgede otur istersen de 1-2 saat güneşlen fark etmez; güneş gözlüğü ve şapkan her daim yanında olmalı.
Bronzlaşmanın etkisi uzun sürsün diyorsan…
Güneşlenmen sağlıklı bir şekilde olursa eğer bronzlaşmanın etkisi de bir o kadar uzun sürer. Havuç, kayısı, taze kırmızı biber gibi beta kroten açısından zengin besinleri tercih etmelisin. Bunun yanı sıra metabolizma hızlandırıcı etkisi olan fındık, kakao ve balık ile de takviye yapabilirsin. Elbette günde en az 2-2.5 litre su tüketimi de bronzlaşmanın daha uzun soluklu olmasında büyük rol oynuyor. Cildini kremlemeyi ise alışkanlık haline getirmelisin. Duşta ise soft dokunuşlu ürünler ve vücut losyonu ile otobronzan karışımı renkli kremler kullanman da bronzluğunun uzun sürmesini sağlayacaktır.
Saat önemli tabii!
Özellikle 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneş çıkmamaya ya da güneş altında çok kalmamaya mutlaka özen göstermelisin. Bu saatlerde gölgede durmak UV’yi tam tamına %50-95 oranında azaltmaya yardımcı oluyor.
Anahtar Kelimeler: güneşlenmenin zararları, güneşlenmenin faydaları, güneşlenmede nelere dikkat etmeli, bronzlaşmada nelere dikkat etmeli, bronzlaşmanın zararları